Coface Romania, una dintre cele mai mari firme de colectare debite si de asigurari de risc comercial, a ajuns in prezent la un portofoliu de creante de 18 milioane de euro cumparate de la banci, de la circa 10 milioane de euro in decembrie 2008.
Bancile vand catre companiile de recuperare creante creditele neperformante pe care nu reusesc sa le recupereze, primind un procent de sub 25% din valoarea acestora.
"Anul acesta, pretul variaza intre 6 si 20%, media fiind in jurul a 14% din valoarea creantelor pe care le vinde banca. In 2008, preturile erau mult mai ridicate, urcand pana la 25%, dar anul acesta riscurile pe care portofoliile le prezinta sunt mult mai ridicate", spune Cristian Ionescu, directorul general al Coface pentru Romania, Bulgaria si Slovacia.
Acesta explica si o alta varianta de stabilire a pretului pentru creantele vandute de banci: un procent cuprins intre 2 si 5% din valoarea creantei sub forma de avans pentru firma colectoare, iar din ce se recupereaza, 70% primeste banca, iar 30% raman la compania colectoare - in functie de negocieri.
"Anul acesta creditele neperformante cumparate de la banci au crescut considerabil. Am cumparat creante de la patru noi banci. Pana in 2009, cumparasem doar de la doua banci", spune Ionescu, precizand insa ca lucreaza cu 13 mari banci din piata pentru colectarea de debite restante.
In total, compania are 300 de clienti in activitatea de recuperare de creante. Rata de succes in recuperarea debitelor restante a scazut la Coface anul acesta cu 20-25% pe segmentul persoanelor fizice.
"Anul trecut recuperam de la persoane fizice pe cale amiabila pana la 35% din debitele restante, insa anul acesta cu greu depasim 20-25%", spune Ionescu. Rata de succes in recuperarea creantelor de la companii a scazut, de asemenea, de la 60-70% la circa 45% anul acesta.
Pe langa colectarea de debite