Găsirea unui loc de cazare pentru studenţi în căminele universităţilor va fi o problemă şi în acest an, în ciuda faptului că au mai fost renovate câteva clădiri. Sursa: Cosmin Marinescu
Cu două săptămâni înainte de începerea facultăţii, studenţii intră din nou în febra găsirii unei locuinţe în oraşul de studiu. Celor mai puţin norocoşi la categoria cămin le rămâne varianta găsirii unei garsoniere/apartament în care să stea cu chirie.
70.000 de tineri, o singură problemă
În Capitală, peste 70% dintre tinerii care urmează cursurile unei instituţii de învăţământ superior la zi, adică în jur de 70.000 de oameni, sunt din provincie. Tot cam atâţia au nevoie şi de un loc de cazare.
Pentru acest an, Universitatea din Bucureşti are disponibile peste 5.300 de locuri în toate căminele sale, iar Universitatea Politehnica pune la dispoziţia studenţilor săi aproape 15.000 de locuri în Complexul Regie şi Căminul Leu. Din păcate, în ciuda acestei „oferte”, aproape 4.000 de tineri vor rămâne pe dinafară.
Cu problema deficitului de locuri în cămin se confruntă şi cei de la Academia de Ştiinţe Economice, care pun la bătaie puţin peste 5.000 de locuri de cazare, insuficiente pentru numărul total al „învăţăceilor”. Aproape 1.500 dintre aceştia vor fi puşi în postura de a-şi căuta un loc în care să stea cu chirie.
Costurile unui loc de cazare în căminele universităţilor de stat oscilează între 90 şi 300 de lei pe lună, în funcţie de utilităţi şi numărul de persoane cu care studentul împarte camera. Alternative, cam scumpe, ce-i drept, pentru cei care nu găsesc un loc de cazare există: găsirea unei gazde sau a unei locuinţe cu chirie. O garsonieră într-o zonă decentă a Bucureştiului sare de 200 de euro pe lună, fără plata utilităţilor.
Preţuri ceva mai mici practică un cămin privat din Militari, i