Blocajul instanţelor din ultimele trei săptămâni păgubeşte economia de câteva miliarde de euro şi adânceşte criza. Sursa: Codrin Prisecaru
Protestul prelungit al magistraţilor este ultimul rău de care avea nevoie economia României. Activitatea economică a mii de firme este blocată. Unele riscă să pună lacătul pe uşă, pentru că nu pot declara insolvenţa, altele au pierdut fonduri structurale de zeci de milioane de euro. Şi lista poate continua, de pildă, cu investitorii străini care nu-şi pot deschide firme în România sau cu executările blocate.
„Este o mare măgărie ce au făcut aceşti magistraţi. Mii de firme sunt paralizate de Registrul Comerţului. Greva poate fi catalogată ca un atentat la securitatea economică naţională”, ne-a declarat Mihai Ionescu, secretarul general al Asociaţiei Exportatorilor şi Importatorilor (ANEIR).
Potrivit acestuia, numai în septembrie ar putea fi peste 10.000 de firme care doresc să-şi suspende activitatea, din cauza crizei şi a impozitului minim. „Magistraţii de monstrează că sunt inconştienţi: România e lovită de criză, mai vine şi criza provocată de justiţiari”, a spus oficialul ANEIR.
Până ieri, erau înregistrate deja 5.765 de solicitări la Registrul Comerţului doar la nivelul Capitalei, care au primit termen de judecată pentru 1 octombrie. Din acestea aproximativ 1.500 de dosare cu termenul preschimbat. Evident, aceste dosare nu vor putea fi soluţionate într-o zi, astfel că vor avea loc noi amânări.
Pagubele, plătite de români
Numai pentru cele 45.000 de dosare de insolvenţă pentru care s-a deschis procedura, dar nu se pot soluţiona, sumele blocate sunt de miliarde de euro, ne-a declarat avocatul Gheorghe Piperea. Din această cauză, rândurile şomerilor se vor îngroşa, ceea ce va avea efecte în lanţ. „Din păcate acest protest va întârzia procedura d