„Războinici” este o relatare epică a celui de-al Doilea Război Mondial, povestea din culise a războiului psihologic purtat între cei mai mari lideri militari ai secolului al XX-lea, spusă cu propriile lor cuvinte şi cu ale celor care i-au observat la vremea respectivă.
În timp ce naţiunile lor purtau un război al armelor, Stalin, Churchill, Roosevelt şi Hitler purtau un război al minţilor, în care complotau, minţeau, flatau şi trişau pentru a câştiga. Aceste dueluri psihologice au hotărât strategia celor mai importante bătălii din istorie. Ele s-au aflat, de asemenea, în epicentrul unei transformări a balanţei puterii pe glob, trecerea de la era imperiilor europene la o eră definită de două superputeri cu ideologie opusă, cu consecinţe devastatoare pentru sute de milioane de oameni.
Admiraţie şi ură
Deşi istoria i-a transformat în cei mai înverşunaţi duşmani, între Hitler şi Stalin au existat mai multe afinităţi decât dezacorduri. Anticapitalişti, antiliberali, obsedaţi în egală măsură de dominaţie mondială, Hitler şi Stalin nu mai făceau un secret din admiraţia sinceră pe care şi-o purtau reciproc.
Liderul rus nu s-a dat înapoi de la colaborarea cu Hitler, subestimând fixa ţia acestuia pentru cucerirea „spaţiului vital la Răsărit” şi transformarea slavilor, de orice naţionalitate ar fi fost ei, în sclavi. Exterminarea evreilor în căutarea „rasei pure ariene” mergea mână în mână cu expansiunea şi cucerirea spaţiilor răsăritene. Pe de altă parte, semnarea unui tratat de neagresiune cu Rusia însemna pentru Hitler mână liberă împotriva Franţei şi nerepetarea erorii din Primul Război Mondial, când nemţii luptaseră simultan pe două fronturi.
Zone de influenţă
Pactul ucigaş semnat la Moscova, de către ministrul de externe al celui de-al Treilea Reich, Joachim von Ribbentrop, şi de către omologul s