Prima ediţie a festivalului dedicat vinului din Podgoria Aradului, începută sâmbăta trecută, continuă în următoarele trei zile în localităţile Pâncota, Covăsânţ şi Ghioroc. Cei care vor participa la sărbătoare vor avea parte de plimbări cu tramvaiul de epocă la Arad, vizite în crame şi degustări de vinuri. Vizitatorii vor putea discuta cu producătorii de vin pentru a afla cum se produce şi cum se îngrijeşte via şi vinul în această zonă. Bisericile monument din zonă şi Muzeul Vinului din Miniş şi cel al Tramvaielor îşi aşteaptă bucuroase oaspeţii.
Consiliul Judeţean Arad şi Centrul Cultural pregătesc o broşură cu vinurile din Podgoria Aradului şi un ghid cu toate obiectivele turistice din zonă. Autorităţile locale spun că era nevoie de un festival unitar pentru că, până acum, fiecare localitate organiza în mod izolat asemenea manifestări.
Localităţile fac parte din viitorul drum al vinului, un obiectiv turistic la care autorităţile judeţene lucrează de ani de zile. “Noi sperăm ca această zonă, care va beneficia, cu sprijinul CJA, în următorii doi ani de dezvoltarea infrastructurii rutiere şi de apă-canal, să devină o zonă de interes atât economic, cât şi turistic din judeţul Arad”, a mai spus Nicolae Ioţcu.
Muzeul vinului
Muzeul Vinului a fost amenajat în anul 1988 şi prezintă piese arheologice, unelte, instalaţii, documente şi fotografii privind istoricul viticulturii şi vinificaţiei referitoare la unul din cele mai vechi areale viticole de pe teritoriul României, podgoria Miniş - Maderat. Există indicii credibile care vorbesc despre practicarea viticulturii în aceasta zonă încă din antichitate. Prima atestare documentară a viilor de la Miniş datează din secolul XI. Vinurile cu denumire de origine controlată, produse aici, sunt roşii din soiurile Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Burgund şi albe din soiurile Riesling Italian, Furm