Ceea ce titra cotidianul polonez Gazeta Wyborcza acum câteva săptămâni - și era negat de partea cealaltă a Atlanticului – se confirmă acum. Administraţia Obama renunţă la scutul antirachetă care ar fi urmat să fie instalat, din 2013, în Europa Centrală. Dar ce efecte va avea decizia în regiunea noastră? Ovidiu Nahoi, redactor şef Foreign Policy România:
Administraţia Obama renunţă la scutul antirachetă care ar fi urmat să fie instalat, din 2013, în Europa Centrală. Avansul programului balistic iranian este considerat la Washington prea lent pentru a pune cu adevărat în pericol Europa. Mai mult, este un semnal puternic către Moscova care, se înţelege, a primit vestea cu satisfacţie. Obama are nevoie de Moscova pentru a rezolva dosarul iranian, dar şi pe cel afgan, iar renunţarea la scut încălzeşte vizibil relaţiile americano-ruse, atât de greu puse la încercare în timpul administraţiei Bush.
Liderii vest-europeni, ca şi secretarul general al NATO, au salutat decizia de la Washington , văzând în aceasta o cale de îmbunătăţire a relaţiilor cu Moscova dar şi o şansă ca Europa, SUA şi Rusia să poată impune împreună sancţiuni Iranului în cazul continuării programului său nuclear.
Dar ce efecte va avea decizia în regiunea noastră? Este clar că aceia care au mizat pe o continuare a prezenţei americane masive în Noua Europă au greşit. Într-o scrisoare deschisă adresată liderului de la Casa Albă, foşti şefi de stat din Europa de Est, printre care Lech Walesa, Aleksander Kwasniewski, Vaclav Havel, Valdas Adamkus şi Emil Constantinescu, au exprimat temeri legate de securitatea regiunii în cazul unei slăbiri a angajamentului american în zonă. Autorii scrisorii îl avertizau pe Obama că face o greşeală istorică mizând pe Rusia.
Întrebarea este dacă foştii şefi de stat aveau dreptate să se teamă că o slăbire a prezenţei americane în regiune va încuraja Rusia