Franța i-a forțat mâna preşedintelui ceh, Vaclav Klaus, privind ratificarea Tratatului de la Lisabona joi seară, în cadrul summitului de la Bruxelles. "În cazul în care Tratatul de la Lisabona este ratificat de Irlanda, l-am prevenit pe preşedintele ceh că nu vom ramâne într-un moment de neclaritate artistică", a explicat presei, joi seară, preşedintele francez Nicolas Sarkozy.
Franța i-a forțat mâna preşedintelui ceh Vaclav Klaus privind ratificarea Tratatului de la Lisabona joi seară, în cadrul summitului de la Bruxelles.
"În cazul în care Tratatul de la Lisabona este ratificat de Irlanda, l-am prevenit pe preşedintele ceh că nu vom ramâne într-un moment de neclaritate artistică", a explicat presei, joi seară, preşedintele francez Nicolas Sarkozy.
"Europa va trebui atunci să se doteze cu instituțiile pe care le merită, mai ales că ne aflăm în plină criză ", a adăugat Sarkozy făcând referire la reticențele preşedintelui ceh Vaclav Klaus de a semna Tratatul european, deja ratificat de Parlament.
Liderii europeni au fost informați în cadrul summitului de către omologul lor irlandez privind pregătirile unui al doilea vot aşteptat pentru începutul lunii octombrie şi al cărui rezultat ar trebui să fie de această dată unul pozitiv.
Euroscepticul Vaclav Klaus a refuzat să semneze Tratatul înaintea votului irlandez iar colegii săi se tem acum că nu o va face nici ulterior.
Eşuarea ratificarii Lisabonei anul trecut în Irlanda a aruncat Uniunea Europeană într-o instabilitate instituțională, dublată acum de una economică.
Sub auspiciile noului text comunitar, Uniunea s-ar dota cu un preşedinte stabil, cu o voce puternică în politica externă şi cu un proces decizional mult mai flexibil.
Dar în aşteptarea ratificărilor rămase, Uniunea Europeană funcționează în continuare în baza Tratatului lacunar de la Nisa care prevede o arhitectură