Dintr-o "raritate" a naturii, centenarii au devenit un fenomen obisnuit. Pana unde va impinge stiinta limitele vietii?
Oare ne apropiem cumva, in anii care vin, de imortalitate, cautarea mitica a alchimistilor din Antichitate? Inca din secolul al XVIII-lea, Buffon estima ca, in conditii ideale, omul ar putea sa traiasca cu usurinta 100 de ani. Doua secole mai tarziu, cercetatorii au mutat intalnirea fatidica cu moartea la o varsta maxima posibila de 120 de ani. Cu cei 122 de ani ai sai, frantuzoaica Jeanne Calment (1875-1997), campioana absoluta a longevitatii, a confirmat considerabila crestere a sperantei de viata constatata la inceputul secolului: cate cinci luni suplimentare la fiecare doi ani. O crestere datorata, in afara incontestabilelor progrese ale medicinii, imbunatatirii conditiilor de viata, de igiena si ale alimentatiei.
Mai putina mancare, ani de viata in plus
Cercetarile recente intreprinse in domeniul alimentatiei au demonstrat eficacitatea restrictiei calorice. Oare de ce centenarii din insula Okinawa, in sudul Japoniei, sunt de patru ori mai numerosi in comparatie cu numarul egal de locuitori din oricare alta zona a lumii? Raspunsul e simplu: pentru ca mananca putin. Mai putine calorii si mai multe vitamine se pare ca te fac sa traiesti mai mult. Pe de alta parte, laboratoarele occidentale au comparat longevitatea unor soareci lasati sa se hraneasca dupa bunul lor plac, cu acea a altora, al caror numar de calorii din dieta a fost redus cu 40%. Acestia din urma au trait de doua ori mai mult. Nu se stie inca de ce restrictia calorica intarzie imbatranirea si riscul de cancer, dar este singura metoda de pana acum care se dovedeste eficienta. De aceea, institutul american al sanatatii a dus mai departe aceste cercetari, aplicandu-le maimutelor.
Restrictia calorica provoaca la animale efecte care, pe alocuri, evoc