Viticultorii gorjeni vor avea vin mai mult şi mai bun în an de criză În Gorj au început să se culeagă strugurii. Potrivit reprezentanţilor, Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Gorj, anul de criză 2009 va fi unul dintre cei mai buni ani viticoli. Directorul coordonator al DADR Gorj, Petrică Valeriu, precizează că anul acesta recolta va fi foarte bună.
Ţăranii au pregătit butoaiele
„De pe cele 3.756 de hectare cu viţă de vie estimăm o producţie medie de 5.000 de kilograme la hectar. Specialiştii noştri din teren spun că anul 2009 este cel mai roditor din ultimii cinci ani. În 2007 a fost secetă, iar producţia a fost foarte slabă. În mod normal, culesul viilor începe atunci când în strugure s-a acumulat o cantitate de 200-220 de grame de zahăr natural la litru. Recoltarea timpurie a strugurilor presupune zahăr mai redus şi obţinerea unui vin de calitatea inferioară“. În 2008 s-a înregistrat o cantitate de 4.030 de kilograme de struguri pe hectar, iar în 2007 de 3.760 de kilograme.
Ţăranii din Bălăneşti au pregătit butoaiele de vin încă de săptămâna trecută, iar astăzi au luat sacii şi coşurile şi au luat drumul către vii. „Le-am spus copiilor să vină astăzi să mă ajute la culesul viei. E plină de struguri. Vreau să culegem mai repede, că anul trecut mi-au mâncat graurii şi păsările aproape tot ananasul. Sunt sigur că voi intra cu producţie mult mai mare în pivniţă decât anii trecuţi. Am storcătoare şi merge imediat treaba“, a spus Constantin Brezoi, de 68 de ani, din Bălăneşti.
Zonele viticole recunoscute în judeţul Gorj sunt comunele Runcu, Turcineşti, Bălăneşti şi Prigoria. „În prezent nimeni nu deţine suprafeţe cultivate cu viţă nobilă. Doar Staţiunea Pomicolă deţine o suprafaţă de cinci hectare de viţă nobilă. Există doar viţă de vie hibridă cu soiuri de ananas, italiană, fragă, căpşunică, sau nova.