Cod cu sos de rosii
Ingrediente (pentru 4 portii): 1 kg rosii lunguiete (coapte bine), 2 catei de usturoi, 2 cepe mici, 100 g bacon, 1 tulpina de praz, 2 linguri ulei de masline, sare, piper proaspat macinat, 1 lingura miere, putina boia dulce, 1/2 legatura de cimbru, 4 fileuri groase de cod (a cca 200 g), o lamaie, 1/2 legatura patrunjel verde.
Mod de preparare: * Se oparesc rosiile (crestate), se curata de pielita, se taie mai intai in patru, se indeparteaza semintele si se taie - din nou - bucati nu prea mici. Se trec apoi printr-o sita semintele si zeama. * Se curata ceapa si usturoiul si se toaca marunt, baconul se taie cubulete, iar prazul, curatat, se taie rondele. * Se incinge uleiul intr-o cratita mai mare si se dunstuiesc in el ceapa, usturoiul si baconul, la foc mic, pana ce devin sticloase. Se adauga prazul, se prajeste putin, si pe urma rosiile, impreuna cu zeama. Se condimenteaza cu sare si piper, se incorporeaza mierea, boiaua si cimbrul maruntit si se lasa sa dea in clocot. * Se spala fileurile de cod, se zvanta, se sareaza, se pipereaza, se aseaza in cratita, printre rosii, si se dau 20-30 de minute la cuptorul incins la 160gr.. * Se spala lamaia cu apa fierbinte, se sterge si se indeparteaza coaja, taind-o fasii inguste. Se amesteca fasiile cu patrunjelul tocat si se presara peste peste, inainte de a-l servi.
Mamaliga cu salvie si rosii
Ingrediente (pentru 4 portii): Mamaliga: 150 ml lapte, 1/2 lingurita sare, nucsoara rasa, 150 g faina de malai, 5 frunze mari de salvie, 50 g parmezan (cascaval) proaspat ras, ulei pentru tava.
Rosiile: 750 g rosii, 125 g telemea (mai moale), 1/2 legatura de salvie, piper macinat mai mare, ulei pentru forma, 20 g parmezan (cascaval) ras, 40 g unt.
Mod de preparare: Mamaliga - Se pune pe foc intr-o oala circa 300 ml de apa, laptele, sarea si putina nucsoara si, cand