Istoricii români s-au reunit zilele trecute în comuna Maia din judeţul Ialomiţa, la moşia întâiului prim-ministru al României. Cercetătorii au ținut o sesiune științifică într-un cort militar Scopul vizitei a fost desfăşurarea celei de-a cincea sesiuni ştiinţifice anuale cu tema „1859-2009, 150 de ani de la Unirea Principatelor sub domnitorul Alexandru Ioan Cuza“. Cu această ocazie a fost lansat şi cel de-al treilea volum al sesiunii, intitulat „Maia-Catargi. Retrăiri istorice în veacul XXI“.
Din judeţul Constanţa au luat parte la manifestare prof. univ. dr. Gheorghe Dumitraşcu de la Universitatea Ovidius, comandor dr. Olimpiu Glodarenco - directorul Muzeului Marinei Române, dr. Lavinia Gheorghe - Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, dr. Constantin Scurtu - directorul Muzeului Militar şi drd. Enache Tuşa - Universitatea Ovidius.
Istoria lângă mormânt
Lucrările s-au desfăşurat într-un cort militar şi într-o paraşută ancorată, în faţa bisericii de secol XIX, în care este înmormântat Barbu Catargiu.
Tot acolo în incinta bisericii, se află şi un muzeu, care cuprinde cărţi vechi, obiecte religioase și crucea bisericii - care a căzut în momentul în care a fost împuşcat Barbu Catargiu. „Biserica este ridicată de părinţii fostului om politic, care sunt şi ei înmormântaţi tot acolo. Cele mai importante obiecte din muzeu sunt hainele în care era îmbrăcat Barbu Catargiu când a fost împuşcat. În faţa bisericii se află moşia lui Barbu Catargiu, cam ce a mai rămas din ea“, a declarat istoricul Lavinia Gheorghe.
Conacul unde veneau mai-marii vremilor nu mai există, aici mai pot fi găsite intacte doar pădurea şi lacul.