Puterea soarelui alunga neplacerile menopauzei
Planta frecvent utilizata de daci, numita de ei brustan, iarba mare e prezenta si azi intr-o multime de leacuri populare si medicamente sintetice. Bogata in principii amare si ulei volatil, iarba mare are efect antitusiv, expectorant, spasmolitic, dezinflamator, antitumoral, de tonic digestiv si drenor biliar, stimuleaza fluxul menstrual, iar in doze mai mari, poate avea actiune antibiotica si de tonifiere a uterului.
Nume: Alaut, bruscalan, iarba neagra, lacrimile Elenei, omag, smantanica. Denumire stiintifica: Inula helenium. Inula provine din limba latina, insemnand "a goli" sau "a curata", cu referire la actiunea purgativa a radacinii de iarba mare. Helenium deriva din cuvantul grecesc "helios" ("soare") si se explica prin aspectul florilor, care seamana cu soarele.
Astrologie: In medicina magica se credea ca florile galbene sunt o replica pamanteana a soarelui si fac din iarba mare o planta medicinala solara, avand printre altele efecte antidepresive si imunomodulatoare. In acelasi timp, infatisarea ei robusta tradeaza si influenta planetei Jupiter, care guverneaza in organismul uman ficatul si tesutul conjunctiv.
Frunzele carnoase, mari, sugereaza actiunea terapeutica a plantei asupra organelor voluminoase, formate din lobi, asa cum sunt plamanii si ficatul. In fine, radacina bine dezvoltata, transformata partial in tubercul, reprezinta o caracteristica a plantelor medicinale destinate mai ales tratarii bolilor cronice sau a suferintelor legate de varsta.
Utilizarea in ginecologie: Legenda spune ca iarba mare s-ar fi nascut din lacrimile frumoasei Elena, care plangea dupa iubitul ei, Paris. Poate deja aici ar trebui sa vedem un prim indiciu referitor la puterile acestei plante cu flori de forma soarelui, de a insenina si tamadui sufletul. Oricum, medicina populara ii foloseste pana i