În zona Brăila – Galaţi, considerată cea mai mare aglomerare urbană după Bucureşti, au venit pe lume, numai anul acesta, 5.000 de copii. Numărul naşterilor este în creştere.
„Este bine să ai bănuţi atunci când te hotărăşti să ai un copil pentru că, altfel, trebuie să faci multe sacrificii”, spune Oana. Mămica ne spune că lunar trebuie să dispună de cel puţin 600 de lei. „Cu aceşti bani cumpăr numai laptele şi scutecele care sunt strict necesare. Cât despre hăinuţe, jucării sau alte mofturi ale micuţului, astea mai rar”, explică tânăra.
Pentru Oana Ciubuciu venirea băieţelului pe lume a însemnat o imensă bucurie, dar şi multe sacrificii, mai ales că a fost şomeră cu un an în urmă, iar după naştere nu beneficiază de indemnizaţie pentru creşterea copilului.
„Sotul meu lucrează în construcţii şi ca să ne descurcăm, locuim cu părinţii mei. Ne mai ajută şi ceilalţi bunici ai copilului, dar şi naşii”, mărturiseşte tânăra mămică.
Cu toate acestea, brăilenii şi gălăţenii nu s-au speriat de aceste cheltuieli nici măcar în vremuri de criză şi au dat naştere la mai mulţi copii decât anul trecut. Spre exemplu, dacă la Galaţi, în primele şapte luni ale lui 2008 s-au înregistrat 3.344 de naşteri, în 2009 sunt 3.366 de copii nou-născuţi.
Un trend ascendent al natalităţii se manifestă şi în judeţul Brăila. Anul acesta, s-au înregistrat 1.509 nou-născuţi cu 61 mai mulţi comparativ cu aceeşi perioadă a anului trecut.
Explicaţie
“Din punct de vedere psihologic, în conceperea unui copil, latura emoţională a câştigat întotdeauna lupta cu raţiunea. Criza economică este trecută prin filtrul raţiunii fiecăruia şi deocamdată prea puţin prin filtrul emoţional”, explică Alina Chercea, psiholog clinician specialist, din Galaţi .
Atunci când vor să devină părinţi, brăilenii şi gălăţenii nu iau î