După aproape o săptămână de absenţă din Bucureşti, ziua de luni, 19 septembrie, a fost dominată de prezenţa Polianei Cristescu. Între orele 10:50 şi 13:15 (cu o pauză de un sfert de ceas), fosta soacră şi noră s-au întreţinut la Cabinetul 2.
De două ori a fost primit şi secretarul CC cu propaganda, Constantin Olteanu (orele 9:12-9:26 şi 18:20-18:49). Olteanu conducea delegaţia românească la Consfătuirea secretarilor cu problemele ideologice ai Comitetelor Centrale ai Partidelor Comuniste şi Muncitoreşti din unele ţări socialiste, planificată pentru zilele de 21-22 septembrie la Berlin.
Despre reformele sovietice şi mişcările din Polonia şi Ungaria, Ceauşescu îşi declarase cu diverse prilejuri nemulţumirea. Se adresase liderilor comunişti din Europa printr-o scrisoare, sesizând pericolul schimbărilor din Polonia generate de victoria "Solidarităţii" în alegerile electorale şi numirea unui prim-ministru necomunist. Căzuse însă în propria capcană. Clamând principiul neamestecului în treburile interne (lansat de fapt nu de el, ci de conferinţa ce-a pus bazele mişcării de nealiniere, la Bandung, în 1955), tăiase şi calea discuţiilor despre ceilalţi. Dacă în propria-i ţară nimeni nu-i putea aminti că una zisese în urmă cu ceva vreme şi altfel făcea acum, între tovarăşii din "ţările frăţeşti" nu-şi putea permite "amneziile" salvatoare.
Au fost chemaţi la Cabinetul 2 şi "ajutoarele de nădejde" ale Elenei Ceauşescu în probleme de cadre, Emil Bobu şi Constantin Radu. Dacă de luni Tovarăşa luase iarăşi frâul şi biciul în "responsabilităţile" de resort, nu putea lipsi din agenda ei nici Ion Ursu (orele 18:50-18:58).
După-amiaza a fost şi o lungă şedinţă de lucru la săliţă (orele 16:00-18:20) cu Nicolae Ceauşescu pe tema Probleme economice pe trimestrul IV şi octombrie 1989. Economii la sânge, productivitate, eficienţă,