Imediat după liceu a plecat în Germania, unde a muncit mai întâi la spălat de vase. Acum hunedoreanul are mai multe afaceri, printre care una legată de altă lume. Povesteşte fără rezerve că după terminarea liceului a vrut să lucreze într-un oraş mare, aşa că s-a îndreptat spre Timişoara, unde a făcut tot felul de munci, de la ospătar-bucătar până la gestionar. La câteva luni de la momentul decembrie ’89, a hotărât că vrea să ştie ce înseamnă Occidentul şi, la numai 20 de ani, a plecat în Germania, „cu hainele de pe el”.
„Credeam că nemţii mă vor aştepta cu flori!”
A mers până unde i s-au terminat banii şi a avut norocul să întâlnească o familie de români care l-au cazat şi i-au dat mâncare. Pentru a le mulţumi cumva, le-a zugrăvit garajul. Asta a fost prima muncă pe care a făcut-o în Germania.
„Eu vroiam să ajung la Berlin, însă banii de bilet pe care îi aveam nu mi-au ajuns decât până la Munchen şi am decis să rămân acolo. Mai întâi am lucrat la spălat de vase, apoi într-o seră de flori şi, ulterior, am fost şofer. Eram în plină democraţie şi şocat de regulile dure, capitaliste. Nimic nu corespundea cu ce învăţasem acasă, credeam că nemţii mă vor aştepta cu flori”, şi-a amintit Cosmin Bodrean.
Morminte în rate, fără dobândă
Într-un an a strâns bani de maşină, un televizor color şi un video şi s-a întors acasă, la Hunedoara, unde şi-a deschis mai întâi o afacere axată pe distribuţia de încălţăminte. Aşa a cunoscut-o pe soţia sa şi, după numai câteva luni, s-au căsătorit. Au făcut comerţ, dar au lucrat şi împreună cu un foarte bun prieten în domeniul transporturilor internaţionale, mai târziu deschizându-şi propria firmă.
Anul trecut, în urma unei investiţii de câteva sute de mii de euro, a amenajat la Hunedoara primul cimitir privat din Transilvania. Pentru a contracara criza, Cosmin Bod