Preşedintele ucrainean Viktor Iuşcen ko a acuzat, joi, Fondul Monetar Internaţional (FMI) că este mult prea îngăduitor cu guvernul condus de Iulia Timoşenko, fostă parteneră în timpul Revoluţiei Portocalii, dar posibil contracandidat redutabil în prezidenţialele de anul viitor. Sursa: Reuters
Liderul de la Kiev a cerut instituţiei cu sediul la Washington să explice de ce continuă să acorde asistenţă financiară executivului ucrainean, în pofida eşecului guvernului de a adopta reforme vitale pentru fosta republică sovietică.
Potrivit publicaţiei britanice „Financial Times”, Iuşcenko a acuzat-o în repetate rânduri pe Timoşenko că promovează politici populiste, dând drept exemplu incapacitatea guvernului de a alinia preţul gazelor naturale pentru consumul casnic la cel al pieţei şi stabilirea unor bugete nerealiste pentru 2009 şi 2010. „Nici FMI, nici Banca Mondială nu a pus în practică ceea ce fusese anticipat, şi anume direcţionarea guvernului spre reforme”, a subliniat Iuşcenko.
Economia, temă de campanie
Iulia Timoşenko l-a acuzat, în replică, pe şeful statului, că încearcă să îi saboteze ambiţiile prezidenţiale şi eforturile de scoatere a ţării din recesiune. Comentariile preşedintelui ucrainean au loc în contextul în care FMI examinează posibilitarea acordării Ucrainei a celei de-a patra tranşe a împrumutului în valoare de 16,4 miliarde de dolari aprobat în toamna anului trecut.
Cele 11 miliarde de dolari primite până în prezent au fost utilizate de autorităţile ucrainene pentru stabilizarea monedei naţionale şi a sectorului bancar crunt afectat de criză. Hrivna ucraineană s-a depreciat cu 40 la sută de la debutul recesiunii mondiale, în timp ce PIB-ul a scăzut cu 18 procente în prima jumătate a anului. Situaţia economică va fi, cel mai probabil, subiectul central al campaniei electorale care va debut