Aceste date cuprind şi concediile de maternitate, lăuzie sau cele acordate mamelor pentru îngrijirea copiilor. În fiecare lună, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) centralizează concedii medicale emise de doctorii arădeni pentru 47.000-50.000 de zile. „În aceste cifre sunt incluse toate tipurile de concedii medicale acordate de circa 260 de medici arădeni, de la specialişti şi până la medicii de familie”, a explicat dr. Ioan Precup, medic şef în cadrul CJAS Arad.
Acesta a mai explicat că tot în acest număr sunt incluse şi zilele de concediu medical acordate mamelor pentru îngrijirea copilului bolnav, sau cele de sarcină. Dr. Ioan Precup a mai explicat că numărul concediilor medicale creşte de la an la an, media lunară a acestui an fiind de circa 4.500 de concedii pe lună. „E greu să spunem câte concedii îşi iau arădenii, deoarece unele dintre ele provin din raportări ale agenţilor economici cu puncte de lucru în alte judeţe şi care cuprind şi concediile acordate de medicii de acolo”, a mai explicat medicul şef.
Legislaţie incompletă
În ceea ce priveşte verificarea acestor concedii, lucrurile sunt complicate. „Noi am făcut multe verificări de-a lungul timpului, mai ales la solicitarea angajatorilor în cazul celor care sunt plătite de ei. Verificăm actele şi cam atât”, spune Ioan Precup care adaugă că nu este posibil ca la o lună după concediu să poţi spune dacă omul a avut sau nu febră, sau vărsături, sau alte simptome.
În funcţie de interes
În plus, acesta spune că şi dacă suspectezi un anumit concediu medical, legislaţia nu are prevederi clare aplicabile în astfel de cazuri, cu atât mai mult cu cât CJAS poate să verifice doar doctorii, dar nu poate lua măsuri împotriva pacientului. Medicul şef a mai declarat că şi atitudinea angajatorilor faţă de concediile medicale este diferită,