Aşa cred elevii care peste câţiva ani ar trebui să intre în câmpul muncii şi să achite cotizaţii la fondul de pensii. Cu toţii au un vis: străinătatea. Debutul anului şcolar a fost marcat nu numai de numeroasele poticneli legislative, de nemulţumirea cadrelor didactice, de certurile legate de banii aruncaţi pe lucrări al căror termen de finalizare coincide cu Sfântul Aşteaptă, ci şi de starea de bulversare în care sunt elevii din anii terminali.
Pesimismul pune stăpânire pe tânăra generaţie
Debusolaţi de schimbările dese din sistem, elevii din clasa a XII-a se întreabă de ce şi-au tocit coatele pe băncile şcolilor. Adolescenţii de astăzi, consideră că le sunt încălcate drepturile. „ Nu a existat un singur an în care să nu se producă aşa numita reformă.Care cum vine în fruntea ministerului, face reformă. Iar noi nici nu mai ştim ce trebuie să învăţăm. Pur şi simplu suntem victimele, neîntrebate şi neluate în seamă ale tuturor conducătorilor Învăţământului de până acum, cobaii experimentelor lor”, ne-a spus Cristi, elev în clasa a XII-a , profil real.
„Dacă tăticu-i cine trebuie, ajungi europarlamentar”
Manualele după care învaţă sunt „ adevărate şarade, nu cărţi din care să înveţi ceva” , mai spun tinerii. „ Manualul de istorie de clasa a XI-a spre exemplu , este un amalgam întortocheat şi sucit, de nu înţelegi nimic. Dar cei care l-au făcut şi-au luat sacul de bani, pentru că au muncit, nu? Am găsit un vechi manual de al părinţilor din anii ’80. Bine sintetizat în ordine cronologică, l-am folosit ca să învăţ ceva. Iar profesoara m-a lăudat pentru cunoştinţele acumulate”, ne-a declarat Marian, elev în clasa a XII-a, profil uman.
„Degeaba ne chinuim noi cu şcoala, să luăm note mari, să luam Bac-ul, să intrăm la facultate. Ajungem şomeri cu studii superioare. Pentru că posturile sunt oc