În plină criză de medici urgentişti, cadre medicale, de medicamente şi chiar şi criză de conduită în unele sectoare ale Sănătăţii, de ieri, Brăila are trei noi echipaje de prim ajutor.
Urgentiştii cei noi sunt viitorii eroi ai oraşului, cei care-şi vor asuma răspunderea intervenţiilor cele mai dificile. Echipele de urgenţă s-au alăturat celor de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean în încercarea de a salva cât mai multe vieţi.
Astăzi, pe platoul din faţa Primăriei au fost aliniate cele şase maşini speciale de intervenţie ale Serviciului Mobil de Urgenţă Resuscitare şi Descarcerare (SMURD), trei pentru Brăila şi tot atâtea pentru Bacău care au fost sfinţite, curios, în prezenţa oficialilor de la Bucureşti veniţi la acest eveniment.
SMURD va funcţiona în incinta Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dunărea” Brăila, pe bulevardul Dorobanţilor. Cei nouă temerari au urmat cursuri speciale de pregătire şi vor fi îndrumaţi de medicul Angel Trifan.
Medici şi paramedici, dar maşini de tip B
În mai puţin de două luni, SMURD a prins viaţă la Brăila, iar ministrul Sănătăţii Ion Bazac a spus că până la sfârşitul anului investiţiile în sistemul sanitar brăilean vor continua, pasul următor fiind piatra de temelie a Spitalului Regional Brăila – Galaţi care va fi pusă până la sfârşitul acestui an.
Subsecretarul de stat Raed Arafat prezent la eveniment a precizat că cele trei maşini sunt de tip B şi au echipamente atât pentru paramedici, cât şi pentru medici şi asistente. Maşinile au fost achiziţionate cu bani de la bugetul Ministerului Sănătăţii, pentru fiecare fiind plătită suma de 70.000 de euro.
Costurile privind reparaţiile, întreţinerea şi carburantul sunt însă asigurate de Ministerul de Interne. Brăila este al 26-lea judeţ unde este inaugurat un serviciu SMURD, în România fiind în prezent 119 echipaje de prim aj