Peste 100 de pacienţi români care au fost supuşi unui transplant de ficat şi-au sărbătorit împreună, ieri, noua viaţă. Sursa: Vlad Stănescu
Transplantul hepatic, o intervenţie complexă care acum zece ani părea imposibil de realizat în România, a devenit astăzi o procedură „aproape de rutină”, cu rezultate foarte bune. Medicii transplantologi din România au aniversat, ieri, 200 de transplanturi hepatice, efectuate din 1990 şi până acum. Au fost prezenţi şi zeci de români care au trecut printr-o astfel de operaţie.
Unica soluţie pentru a trăi
Cu aceeaşi precizie cu care oricine îşi poate spune data şi anul naşterii, tot aşa pacienţii transplantaţi îşi aduc aminte ziua, anul, ora operaţiei. „15 aprilie 2000. Fundeni. Eram resemnat”, rememorează momentul Gheorghe Penea. Bărbatul în vârstă de 45 de ani este primul pacient operat cu succes de medicii români şi unul dintre cei 133 de supravieţuitori ai transplantului hepatic în România.
După o infecţie cu virus hepatic B, care nu a răspuns la tratamentul cu interferon, transplantul era unica lui soluţie de supravieţuire. „Mă simţeam din ce în ce mai rău şi mă obişnuisem cu gândul că voi muri, dar la insistenţele soţiei am acceptat să încerc şi transplantul. Eram însă destul de sceptic. Aflasem că trei pacienţi care încercaseră operaţia înaintea mea se prăpădiseră”, povesteşte el.
Puţini pacienţi îşi mai aduc aminte detaliile tehnice ale operaţiei sau numele donatorilor. „Ştiu că am primit ficatul de la o fată de 23 de ani. M-am gândit să îi cunosc părinţii, dar sunt mai tineri decât mine şi ce aş mai putea să le spun acum când fata lor nu mai este în viaţă”, spune Georgeta Oprea, un alt pacient trasplantat.
A primit ficatul de la mama ei, când avea un an
Din 1990 şi până acum, medicii nu au operat doar adulţi cu probleme ale f