Angajaţii care se îmbolnăvesc în timpul concediului de odihnă pot să ceară „realocarea” zilelor libere pierdute pe motive de sănătate pentru orice perioadă, inclusiv în anul următor.
Şi asta, indiferent de calendarul de concedii stabilit cu angajatorul. Potrivit unei decizii recente a Curţii Europene de Justiţie, „perioada de repaus nu-şi pierde importanţa în această privinţă dacă respectivul concediu este efectuat într-o perioadă ulterioară”.
Decizia a fost însă combătută de avocaţii care-i reprezintă pe angajatorii europeni, pe motiv că ar genera abuzuri ale angajaţilor în căutare de zile libere în plus, folosindu-se de certificate medicale false. De altfel, acest risc există şi în România. Chiar preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoaie, recunoaşte că „există o serie de adeverinţe medicale de concediu care nu sunt justificate întotdeauna, dar procentul pe ţară e foarte mic”.
Specialiştii în asigurări şi medicii de familie precizează că, în prezent, în România, se pot compensa zilele libere pierdute din motive medicale. Doar să fie în acelaşi an.
„Dacă persoana în cauză se îmbolnăveşte, concediul de odihnă se întrerupe, iar aceasta trebuie să aducă certificat medical. Apoi, concediul de odihnă se suspendă sau se prelungeşte corespunzător”, explică medicul de familie Remus Lupu.
Reprezentanţii angajaţilor români se declară „mulţumiţi de noua prevedere” şi spun că e treaba statului să combată eventualele abuzuri. „Guvernul şi partenerii sociali vor trebui să pună la punct o reglementare naţională, pe parte de prevenire, a unor false probleme medicale şi să stabilească cum se fac controalele. Oricum, decizia îşi face efectele i mediat după publicare, inclusiv la noi, fiind o reinterpretare a actualei directive a timpului de lucru”, punctează liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu.
L