De la o simplă apendicită la intervenţiile complexe de extirpare a tumorilor, roboţii chirurgicali pot efectua o varietate de operaţii cu mai puţine efecte adverse. Intervenţiile în zona uro-genitală reprezintă una dintre cele mai utilizate aplicaţii ale chirurgiei robotice, mai ales în cazul bărbaţilor. Spre exemplu, în SUA, peste 70 la sută din operaţiile la nivelul prostatei, inclusiv cele pentru adenomul de prostată, sunt efectuate cu ajutorul braţelor robotice.
Asta pentru că, potrivit specialiştilor, riscul ca bărbatul să devină impotent după operaţie este de numai 2,5 - 4 la sută, faţă de operaţiile clasice, care presupun un risc de impotenţă de aproape 20 la sută. Diferenţa este dată de faptul că braţele roboţilor nu prezintă tremurul specific mâinii umane.
Şi în cazul femeilor, intervenţiile cu roboţi sunt de preferat în zona genitală, tot datorită preciziei, dar şi datorită dimensiunilor reduse ale inciziilor necesare pentru introducerea braţelor de robot. Prin urmare, recuperarea durează mai puţin, iar cicatricele sunt minore.
Bypass minim invaziv
Şi în cazul anumitor operaţii complexe, cum sunt cele pe cord, sunt indicate operaţiile cu roboţi, atât pentru minimizarea inciziei, nemaifiind necesară deschiderea sternului, cât şi pentru o mai bună vizualizare a ţesuturilor interne ale pacientului, datorită tehnologiei 3D.
Bypass-ul este una dintre indicaţiile chirurgiei robotice şi pentru că o astfel de tehnică nu impune oprirea inimii pacientului, iar timpul de recuperare după intervenţie este de doar trei-patru zile.
Şi medicul, şi pacientul au beneficii
Indiferent de zona unde este efectuată operaţia asistată robotic şi de amploarea ei, beneficiile pentru pacient sunt clare: incizii de mici dimensiuni, în număr de trei pentru două braţe dotate cu instrumen