Stresul este determinat de emotiile puternice pe care nu le putem controla. Apare astfel consumul emotional care poate dauna grav sanatatii.
Nu toate emotiile puternice sunt daunatoare insa. Si situatiile fericite pot exercita tensiuni emotionale care nu pot fi controlate, informeaza suite101.com.
A fi sau a nu fi stresat? Aceasta este intrebarea de la care specialistii americani au realizat un studiu pe baza caruia au aratat ca stresul poate avea urmari pozitive pentru fiecare individ.
Ei au definit mai multe niveluri ale consumului emotional, in functie de urmarile pe care le pot avea asupra starii generale de sanatate. Astfel, situatiile tensionate, de scurta durata, legate direct de o intamplare fericita din viata noastra, ne pot motiva si ne mentin un tonus ridicat, benefic pentru psihic.
Starea acuta de stres se caracterizeaza prin mici perioade in care suntem nevoiti sa respectam termene limita, sa ne indeplinim planurile personale, iar acestea sunt insotite de o anumita presiune emotionala, pe care nu o putem controla intotdeauna.
Perioadele temporare de stres fac parte din rutina zilnica. Exista persoane care isi induc aceasta stare, pentru ca au nevoie de stimuli exteriori pentru a fi motivati.
Faza cronica a tensiunilor psihice pe care nu le putem controla este cea care dauneaza grav sanatatii. Un mariaj nereusit, pierderea locului de munca sau alte situatii neplacute isi pot pune amprenta intr-un mod nefavorabil asupra sanatatii noastre.
Cum raspunde organismul
Stresul poate fi definit si ca un raspuns al psihicului in fata unei situatii care poate fi perceputa ca un pericol pentru ritmul afectiv personal.
Reactia organismului este de a elibera anumiti hormoni (adrenalina, cortizon), care accelereaza activitatea cardiaca, incetinind digestia si circu