Circa 5 la sută din populaţie suferă de alergii sezoniere, arată statisticile. Dacă odată cu venirea toamnei strănutul, tusea şi lăcrimarea ochilor nu‑ţi dau nici ţie pace, iată câteva măsuri care îţi vor fi de ajutor. Rinita alergică, numită şi febra fânului, este cel mai frecvent tip de alergie care se declanşează toamna. Simptomele acesteia sunt asemănătoare cu cele ale unei răceli şi includ: secreţii nazale, nas înfundat, lăcrimarea ochilor, strănut, tuse, mâncărimi ale nasului şi ochilor.
Deosebirea este însă că aceste manifestări durează mai mult de o săptămână şi nu sunt însoţite de febră sau de dureri musculare. Chiar de la primele semne, trebuie să urmezi tratamentul prescris de medic şi să iei măsuri pentru a îndepărta factorii alergeni. În caz contrar, alergia poate evolua către astm bronşic.
Frunzele uscate şi florile târzii, principalele vinovate
Bacteriile şi sporii de mucegai împrăştiaţi în aer atunci când frunzele cad din copaci şi putrezesc pe pământul umed pot cauza o serie de reacţii alergice destul de severe atunci când sunt inhalaţi. Persoanele cu predispoziţie alergică se pot confrunta cu o agravare a simptomelor şi în urma expunerii la polenul eliberat de vegetaţia specifică toamnei.
Imunoterapia previne declanşarea simptomelor
Dacă ştii că ai predispoziţie alergică, imunoterapia alergen-specifică este singura metodă prin care poţi preîntâmpina apariţia simptomelor. Acest tratament se adresează cauzei alergiilor, modificând răspunsul sistemului imunitar la întâlnirea cu alergenul.
Imunoterapia se poate face injectabil sau, mai nou, cu aplicaţie sublinguală. De asemenea, pentru a preveni apariţia alergiilor există şi varianta vaccinului de desensibilizare. Medicul îţi poate recomanda să repeţi acest vaccin pe o perioadă de cel puţin trei ani.