Cu mici excepţii, magistraţii au decis, ieri, să continue protestele, ignorând astfel nemulţumirea celor câtorva zeci de mii de oameni pe care-i afectează prin amânarea cauzelor, pagubele de miliarde de euro provocate sectorului economic, dar şi recomandările Consiliului Superior al Magistraturii.
Reprezentanţii judecătorilor şi procurorilor au invocat sub finanţarea sistemului şi au cerut, în schimbul deblocării justiţiei, semnarea unui pact cu executivul. În lupta lor cu puterea politică, ei văd în justiţiabili doar „nişte victime colaterale”.
Predoiu are soluţia
Surse din magistratură susţin însă că ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, deţine „arma” legală pentru a opri protestele magistraţilor. „CSM, singurul for care-i putea controla, a scăpat frâiele. În aceste condiţii, ministrul justiţiei este acoperit de lege să dispună încetarea plăţii salariilor pentru judecătorii şi procurorii care refuză să-şi exercite atribuţiile de serviciu”, au explicat, ieri, specialişti în Drept, consultaţi de EVZ.
Mai mult, ministrul ar putea fi susţinut de parlament, pentru deblocarea justiţiei. „După modelul Cehiei, legislativul ar putea emite o lege organică, care să prevadă demiterea în masă a tuturor judecătorilor ce refuză să-şi mai facă treaba”, au precizat sursele citate. Acestea au adăugat că demersul parlamentului ar putea fi completat de organizarea unui concurs pentru admiterea în magistratură a tinerilor absolvenţi de Drept. Toate acestea, fără a prejudicia statutul magistratului inamovibil, reglementat de Constituţie.
Mii de justiţiabili, afectaţi
Astfel de măsuri ar putea fi justificate de autorităţi prin pierderile de zeci de miliarde de euro din sectorul economic şi prin faptul că blocajul din justiţie adânceş te criza, mărind numărul şomerilor.
În plus, zeci de mii de just