Un pahar de alcool pe zi e benefic, in cazul in care nu ai probleme de sanatate care sa "interactioneze" cu acesta. Insa, din pacate, in marea majoritate a cazurilor se depaseste aceasta cantitate sau nu stim cu adevarat cat alcool se afla in paharul pe care il servim.
Iar daca s-a depasit limita, ce se intampla? Cum sa facem ca raul sa fie mai mic, mahmureala inexistenta si cum riscam sa nu ne deshidratam?
In plus, cu atatea studii contradictorii, nici nu mai stii daca ceea ce bei este benefic sau nu, daca intr-adevar tii doctorul departe ori daca scurtezi perioada pana la urmatoarea sa vizita.
Se stie ca un pahar din cand in cand miscoreaza riscul aparitiei bolilor de inima si al accidentelor vasculare sau cerebrale. Dar prea mult alcool poate deveni o problema in sine, ducand la aparitia bolilor de inima si a multor alte afectiuni, putand fi chiar fatal.
Cu alte cuvinte, beneficiile alcoolului exista, dar doar in cazul in care acesta este consumat cu moderatie, ceea ce inseamna, de obicei, un pahar pe zi, in cazul femeilor, si maximum doua, in cazul barbatilor, conform Self.com.
In cazul femeilor, problemele de sanatate pot incepe chiar de la cel de-al doilea pahar zilnic de bautura, explica Sharon Wilsnack, profesor la North Dakota School of Medicine and Health Sciences, in Grand Forks, care a realizat un studiu ce s-a intins pe 10 ani, legat de femei si consumul de alcool.
Potrivit acestuia, cantitatea benefica este, in cazul femeilor, 350 de mililitri de bere sau 140 de mililitri de vin sau maximum 50 de mililitri de tarie.
Prima oprire: stomacul
Daca ai mancat inainte, alimentele vor stationa in stomac mai mult timp si vor intarzia efectul alcoolului, care va ajunge mai greu in sistem, explica Sean O'Connor, profesor de psihiatrie la Scoala de Medicina Universitara d