O primărie din judeţul Dolj va funcţiona pe bază de curent electric obţinut de la o centrală solară, montată în spatele clădirii. Proiectul, realizat printr-un program PHARE, a fost finalizat în luna august, iar după ce primăria va mai primi nişte avize centrala va deveni funcţională. Sursa: Mediafax
„Panourile sunt montate în două locuri, pe partea de sud a clădirii primăriei, şi pe un tracker, în curtea din spate. Energia produsă, circa nouă kilowaţi pe oră, este stocată în acumulatori, şi, din câte am văzut, autonomia este de 72 de ore”, ne-a declarat Nicu Tabacu, primarul din Vârvoru de Jos.
Sătenii sunt încântaţi de centrală
Centrala cu 48 de panouri fotovoltaice a fost pusă în funcţiune, de probă, pe data de 23 august. Timp de câteva ore, sediul primăriei a beneficiat de curent electric produs de centrală. „Acum aşteptăm semnarea unor acorduri cu Electrica, precum şi apariţia normelor metodologice la Legea 220, cu privire la alimentarea cu energie neconvenţională”, mai spune primarul Tabacu.
Edilul se gândeşte ca atunci când va primi autorizaţia de funcţionare, să folosească energia neconvenţională şi în alte scopuri, cum ar fi ilumintaul public. „Oricum produce surplus, vom scăpa de o cheltuială cu iluminatul public. Am vorbit la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei şi suntem singurii din ţară care am cerut autorizaţia de funcţionare. În această zonă mai există o astfel de centrală doar în Bulgaria, la Pokraina. Acea localitate a fost partenera noastră în proiect”, conchide Tabacu.
Şi sătenii aşteaptă cu nerăbdare pornirea centralei de la primărie. Au auzit de centrala solară şi se gândesc că, pe viitor, s-ar putea lega şi ei la sursa de alimentare bazată pe lumina soarelui. „Or fi mai ieftini la preţ, că aştia de la Renel ne-au mâncat sufletul”, spune o bătrână privind curi