Fanii sporturilor extreme susţin că sunt şicanaţi de poliţişti şi că nu au niciun loc amenajat. Bikerii şi skaterii din Satu Mare vor să-şi facă o competiţie şi îi cer municipalităţii să fie lăsaţi să-şi amenajeze un loc. Bikerii sătmăreni, adolescenţi cu tendinţe nonoconformiste, se bucură de timpul liber de după cursuri punându-se pe „trick-uri“ (rotiri cu bicicleta). Deoarece acest sport a apărut în oraş odată cu explozia influenţelor de muzică neindustrială, în urmă cu trei ani, sătmărenii s-au obişnuit să privească cei aproape 50 de bikeri făcând sărituri imposibile.
Scheme pe două roţi
„Ne pare rău pentru acea încercare a primăriei de a face un parc cât de cât. O apreciem, dar nu putem spune că este încercările sunt îndeajuns“, spune Radu Şuta, 17 ani, biker. Dintre cele mai cunoscute sărituri amintim: wall ride (călărie pe perete), 360 (rotaţie completă), Tile Whip (acrobaţii pe rudă), Manual (ghidon fix, cadru mobil), Grind (Mers pe peguri). Regula principală a biking-ului este ca biciclistul să nu îşi pună jos piciorul, iar poziţia sa să fie în picioare, pe pedale.
Din spusele lui Octavian Toth, un amator al acestui sport, reiese că o bicicletă freestyle, de obicei BMX, costă în jur de 1.500 de euro. „Am vrut să facem un campionat, însă am fost nevoiţi să mergem până în Baia Mare. Acolo n-au un parc, dar au libertate din partea Primăriei“, zice Varga Adam 17 ani, biker. Cel mai tânăr din formaţie este Răzvan Ardelean şi are 14 ani. În lumea sporturilor extreme din Satu Mare, aproape toţi se cunosc între ei. „Suntem prieteni cu skaterii. Ei au avut mai multe probleme cu poliţiştii, deoarece locul lor preferat era la marmura din Centrul Nou“, subliniază Remus Lapteş, 18 ani, amator de biking.
Acesta a primit prima bicicletă la vârsta de şase ani. „Vrem doar să fim lăsaţi să ne amenajăm singuri locul. Avem bani, doar