Trendul descendent al numărului de joburi oferite se simte din ce în ce mai mult atât la nivel naţional, cât şi în Capitală. Sursa: Reuters
Bucureştiul, după ce a oferit în medie cam 1.500 de locuri de muncă lunar, cu „vârfuri” de peste 2.500 de joburi în martie şi aprilie, de mai bine de o lună nu mai poate angaja peste o mie de persoane, potrivit datelor Agenţiei Municipale de Ocupare a Forţei de Muncă (AMOFM). Cei mai loviţi de această criză sunt absolvenţii de facultate. Dacă în lunile precedente, în Bucureşti era o cerere de personal cu studii superioare - ingineri construcţii, IT, economişti - de peste o sută de persoane săptămânal, acum doar 29 de posturi mai sunt disponibile pentru aceştia.
„Situaţie ireală şi irelevantă”
La nivel naţional, numărul mediu de posturi de muncă vacante s-a stabilizat între 9.000 şi 10.000, în ultimele trei luni, indică cifrele ANOFM. Septembrie nu a adus o revenire a pieţei muncii. Mai mult, Capitala, unde în şomaj este doar 1,9% din populaţia activă, a fost depăşit 20.000 de şomeri, în timp ce în teritoriu se înregistrau pentru prima dată în ultimii cinci ani peste 600.000 de şomeri.
„Este o situaţie nerelevantă. Cei fără un loc de muncă sunt mult mai numeroşi decât cifrele oficiale. În realitate, şomerii sunt 2-3 milioane. Joburile vor continua să se rărească, în timp ce numărul şomerilor va creşte. Va fi o iarnă foarte tristă pe piaţa muncii”, explică analistul Ilie Şerbănescu.
STATISTICĂ
Numărul de locuri de muncă, înjumătăţit de criză