Tinerii au umplut Sinagoga pentru a urmări filme apreciate de critici, premiate la Oscar sau Cannes, printre care şi producţii româneşti, la festivalul anual de film [mu:vi] „Când zici cinema, în nici un caz nu te gândeşti la o Sinagogă”, a declarat aseară Florin Tămaş, omul care se ocupă cu proiectarea filmelor de la [mu:vi] . Cu tot cu spaţiul neconvenţional în care se desfăşoară, [mu:vi] este un succes care creşte de la an la an. Aseară, tinerii bistriţeni au umplut sala, în cea de-a treia zi de festival, pentru a urmări „Vicky Cristina Barcelona” şi „Fifty dead men walking”. Aceştia vor avea parte şi în următoarele zile de superproducţii. Festivalul se va încheia în 17 septembrie cu „Poliţist adjectiv”, o dramă românească în regia lui Corneliu Porumboiu, film care a primit premiul juriului la Cannes, la secţiunea „Un Certain Regard”.
Ceva „apetisant” în oraş
Oana Borş, unul dintre „creierele” evenimentului, a declarat pentru Adevărul de Seară că festivalul creat acum patru ani, în 2006, şi-a propus să resusciteze cinematografia din Bistriţa şi să fie un eveniment cât mai vizibil şi mai „apetisant” în oraş. Având în vedere că cinematograful „Dacia” se află demult în colaps, [mu:vi] face atracţia urbană în aceste seri.
„Avem nevoie de cinema pentru că avem nevoi de exprimări clasice în artă”, spune Oana. Aceata mai subliniază că [mu:vi] promovează pe cât posibil producţiile româneşti şi evită modelul american.
La prima ediţie din 2006, [mu:vi] a fost singurul festival de film din România care a prezentat un documentar semnat de Adam Curtis, „The power of nightmares”, concomintent cu o proiecţie la Festivalul Internaţional de Film din Seattle USA. [mu:vi] proiectează filme documentare, anmaţii, scurtmetraje şi experimente video şi atrage, în special, publicul foarte tânăr. Festivalul este sprijinit de către So