Punem capăt unei săptămâni tulburi din punct de vedere politic. După îndelungi dezbateri, trei legi importante: cea a educaţiei, a salarizării unice şi cea a restructurării agenţiilor guvernamentale au fost asumate de Guvernul Boc. Între timp, un nou candidat la prezidenţiale prinde contur în blogosferă. Este vorba de primarul Sibiului, care deocamdată nu este hotărât în privinţa unei astfel de candidaturi, dorite de anumiţi oameni. Însă pe bugetari îi interesează cel mai mult viitorul locurilor lor de muncă şi a veniturilor cu care îşi pot întreţine familia.
Magistraţii continuă protestele, în timp ce în România are loc aproape în fiecare zi câte un jaf. Toate în contextul actualei crize, la un an de la declanşarea sa, moment marcat şi de o campanie editorială a EVZ.
Boc şi-a asumat "reforma"
Premierul Emil Boc a prezentat marţi Parlamentului cele trei pachete de legi pentru care doreşte să îşi asume răspunderea: codul educaţiei, legea salarizării unitare şi legea restructurării agenţiilor guvernamentale. În aceeaşi zi, Traian Băsescu şi-a făcut bilanţul celor cinci ani de mandat, în faţa Parlamentului, afirmând că a fost preşedintele "implicat" şi "jucător" care nu a făcut compromisuri şi care a militat pentru modernizarea statului român. Mai puţin, compromisul aducerii PSD la guvernare, alături de PD-L, decizie politică ce a fost însă "necesară" în contextul dat. Printre "victoriile" sale, Băsescu a enumerat anchetarea foştilor şi actualilor miniştri, introducerea votului uninominal, aderarea la UE, condamnarea comunismului şi predarea arhivelor Securităţii către CNSAS.
Asumarea nu a fost primita cu aplauze de bugetari. Aproape 3.000 s-au adunat în faţa Parlamentului, pentru a protesta gălăgios faţă de noua lege a salarizării, în cadrul celei mai ample acţiuni de acest gen, organizată de sindicatele din î