Evenimentul va avea loc în perioada 21-25 septembrie, fiind pentru prima dată când este organizat în Europa de Est. „LACONA VIII“, aşa cum a fost denumit evenimentul, este a opta ediţie a congresului specialiştilor în tehnici fotonice pentru conservare-restaurare şi se va desfăşura între 21 şi 25 septembrie, la Sala Thalia a Filarmonicii de Stat din Sibiu.
În cadrul celor cinci zile de popas în oraşul de pe malul Cibiului, elita cercetării mondiale va prezenta cele mai avansate aplicaţii ale metodelor fotonice şi ale laserului în domeniul conservării patrimoniului şi cele mai recente rezultate obţinute în beneficiul monumentelor şi obiectelor de artă.
Specialişti din toată lumea
„ Vor conferenţia personalitati de prestigiu din aproape ţările europene, din Statele Unite ale Americii, Mexic, Australia, precum John Asmus, părintele laserului, sau Costas Fotakis şi Maurizio Seracini, cei mai remarcabili utilizatori ai laserului în studiul patrimoniului”, arată organizatorii LACONA VIII.
Potrivit acestora, România a fost aleasă ca ţară gazdă datorită aprecierii de care se bucură rezultatele deosebite ale comunităţii ştiinţifice naţionale.Evenimentul este organizat de către Institutul Naţonal de Cercetare Dezvoltare pentru Optelectronică (INOE) din Măgurele, în colaborare cu mai multe muzee din ţară, printre care şi Muzeul Astra.
Conferinţele LACONA au debutat în anul 1995, în Grecia, fiind ulterior organizate din doi în doi ani, în Marea Britanie, Italia, Franţa Germania, Austria şi Spania.