Pentru scrutinul din noiembrie, în care va fi ales preşedintele României, Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), va propune două soluţii pentru a preveni turismul electoral şi votul multiplu. Sursa: Andreea Tănase Aceste măsuri vor fi destinate secţiilor de votare speciale, aproximativ 3.300 de secţii, în care vor putea vota doar persoanele care, în ziua scrutinului, nu se vor afla în localitatea de domiciliu. Numărul final şi amplasarea exactă urmează să fie decise în urma unei Hotărâri de Guvern.
Astfel, personalizarea ştampilelor cu menţiunea "Votat", anul electoral şi numărul secţiei, precum şi camerele web la intrarea în secţiile de votare vor avea ca scop descurajarea celor care vor intenţiona fraudarea alegerilor, se menţionează într-un comunicat MAI, de astăzi.
Secţiile de votare speciale vor fi destinate "doar cetăţenilor aflaţi în tranzit, ele putând fi mai uşor monitorizate şi verificate de competitorii electorali şi instituţiile statului". În acest an nu vor mai fi organizate liste suplimentare de vot.
Potrivit Poliţiei Române,în timpul alegerilor europarlamentare au fost înregistrate 181 de dosare penale, pornind de la infracţiuni din timpul campaniei, cât şi din ziua alegerilor.
Prevenţia, o prioritate secundară
Conform comunicatului MAI, se precizează că "fiecare secţie de votare va avea ştampile cu elemente proprii de identificare, anul procesului electoral şi numărul secţiei de votare, fiind exclusă posibilitatea folosirii frauduloase a acestui instrument de vot de la o secţie la alta".
Camerele web vor fi instalate la intrarea în toate secţiile de votare speciale şi vor fi conectate la computere, pentru a-i înregistra pe toţi cei care participa la vot. Ulterior, toate filmările vor fi stocate pe DVD-uri sau CD-uri şi vor fi transmise Autorităţii Electorale Pe