Până în prezent, noua gripă a ucis peste 2.800 de persoane în toată lumea. Odată cu venirea toamnei, experţii se aşteaptă la un număr de decese provocate de noua gripă cuprins între 4.000 şi 3,5 milioane. Pentru a atenua efectele pandemiei – considerată a fi deocamdată doar una de intensitate moderată – specialiştii încearcă să răspundă rapid la întrebările legate de noul virus gripal.
De ce este gripa nouă mai periculoasă decât gripa sezonieră?
Noul virus gripal H1N1 are capacitatea de a infecta celulele aflate la un nivel profund în interiorul plămânilor, contribuind la creşterea severităţii acestei maladii, potrivit unui studiu publicat recent de revista „Nature Biotechnology”, citat de Mediafax. Virusurile sezoniere se fixează aproape exclusiv de celulele situate la nivelul nasului, gâtului şi căilor aeriene superioare, antrenând simptome caracteristice gripei, cum ar fi durerile de gât sau tusea seacă. P
otrivit noului studiu, publicat în „Nature Biotechnology”, noul virus H1N1 se fixează pe o gamă mai mare de receptori şi poate să infecteze celulele situate la un nivel mult mai profund în plămâni, declanşând astfel o infecţie pulmonară mult mai severă.
Epidemiologul francez Antoine Flahaut, care a publicat la sfârşitul lunii august primele date ştiinţifice despre virulenţa noii tulpini de virus, estima că mortalitatea directă cauzată de sindromul respirator acut sever (SARS), provocat de acest virus, va fi de 100 de ori mai ridicată, comparativ cu gripa sezonieră (1 la 10.000 în loc de 1 la 1 milion).
Virusul H1N1 se poate recombina cu virusul gripei sezoniere?
Un studiu publicat recent de Universitatea din Maryland arată că virusul gripei noi nu se poate combina cu tulpini ale virusurilor gripei sezoniere pentru a forma un „supervirus”. Potrivit specialiştilor americani,