„Răvăşitul Oilor” de la Runcu a adunat sute de dâmboviţeni, în localitatea dâmboviţeană fiind prezenţi localnici, dar şi oameni din alte localităţi ale judeţului. La eveniment participă ciobanii din zona Runcu dar şi din Bran-Moieciu. Citeşte şi:
„Răvăşitul oilor“, cu brânză şi pastramă, la Bran (GALERIE FOTO)
Sute de dâmboviţeni au venit în comuna Runcu pentru a participa la o sărbătoare cu o tradiţie de zeci de ani.
„Răvăşitul oilor” este momentul în care ciobanii se întorc cu oile din munte şi le împart la fiecare proprietar în parte. Pe lângă răvăşitul oilor se împarte şi cantitatea de brânză care revine fiecărui proprietar de oi. Totodată este şi locul în care ciobanii vând brânza făcută pe timpul verii la stână.
La ediţia de anul acesta sunt prezenţi ciobani din Runcu dar şi din Bran, Peştera sau Fundata. „Eu vin aici de mic copil, este o sărbătoare mare pentru noi, e o tradiţie să venim aici în fiecare toamnă. Sunt cioban la stâna din Cheile Tătarului din Bucegi, am coborât cu 1000 de oi şi 100 de vaci. Am împărţit oile şi acum stăm trei zile să vindem ce am produs toată vara”, spune Andreoi Ion, din Runcu.
Tradiţie pe cale de dispariţie
Localnicii mai în vârstă îşi aduc aminte că atunci când erau copii, veneau mereu la răvăşitul oilor. „Când coborau ciobanii din munte era zi de sărbătoare, în fiecare an eram prezent. Acum stau în Bucureşti, însă vin în fiecare an pentru a cumpăra brânză şi pentru a retrăi momente din copilărie”, spune Vasile Badea, 70 de ani din Bucureşti.
Deşi este o tradiţie veche în zonă, sărbătoarea a fost readusă în atenţia oamenilor de Primăria Runcu în urmă cu zece ani. „Nu mai este cum era înainte, din toţi cei pe care îi vedeţi aici, numai 12 sunt ciobani, restul au venit şi ei să vândă de-ale lor. În ultima vreme s-a transformat într-un fel de bâl