La 550 de ani de la prima atestare documentară a oraşului, Bucureştiul i-a invitat pe localnici la o porţie de cultură, în mare parte gratuită, într-o Noapte albă puţin cam friguroasă. Publicul diversificat a împânzit străzile Capitalei aseară, în căutare de muzee, dar şi de cafenele, însă de data aceasta a fost mai slab reprezentat în comparaţie cu evenimentul similar din luna mai a acestui an. Cei care s-au bucurat şi la sfârşit de septembrie de o plimbare nocturnă şi de discuţii pe teme culturale s-au împărţit între instituţiile muzeale care aparţin Primăriei Municipiului Bucuresti, unde intrarea a fost gratuită şi cele susţinute de fonduri venite din partea Ministerului Culturii, pentru care au plătit bilet.
Vizitatorii au avut parte si de surprize plăcute, cum ar fi punerea la dispoziţie a unor terase în apropierea muzeelor, cum a fost cazul la Muzeul Naţional de Istorie a României şi la Palatul Suţu, din piaţa Universităţii, unde cei obosiţi, înfriguraţi ori dornici de o dicuţie puteau sta la cafea, în acorduri de muzică.
Cea mai râvnită instituţie muzeală din Bucuresti s-a dovedit a fi Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR). Tineri, elevi de liceu şi studenţi, dar şi familii sau persoane în vârstă, s-au aşezat la coadă la una dintre intrările instituţiei, fiind dispusi să aştepte şi 40 de minute pentru a putea da ochii cu exponatele MNAR.
Întrebată care este motivul pentru care a ales această variantă de petrecere a timpului liber, o pereche de tineri a admis că vizitele la Mall au devenit cam plictisitoare şi că, oricum, un muzeu e mai plăcut, îţi oferă o altă deschidere.
“ Am venit aici doar când eram foarte mici, cu şcoala şi mi-am dorit să văd incă o dată ce are muzeul de oferit. Oricum, după aceea ne intâlnim cu prietenii in Cismigiu şi mai stăm puţin de vorbă. E plăcut afară, ne place că putem