Oricine a suferit măcar o dată în viaţă de pe urma febrei musculare. Cum poate fi combătută explică dr. Elizabeth Quinn, specialist în medicină sportivă. Febra musculară (sau, în engleză, DOMS – „Delayed Onset Muscle Soreness”) este senzaţia de căldură şi durere apărută în urma unui efort care solicită prea mult anumite grupe musculare. Se manifestă de obicei la 12-48 de ore, după un efort excesiv, prin contracţii dureroase ale grupelor de muşchi suprasolicitaţi sau prin rigiditate musculară.
Aceste simptome apar în special la începutul unui nou program de exerciţii, după o schimbare a activităţii sportive sau după creşterea dramatică în durată sau în intensitate a unui exerciţiu fizic. Durerile musculare reprezintă un răspuns normal la eforturile neobişnuite şi fac parte dintr-un proces de adaptare care duce la o mai mare rezistenţă şi forţă a muşchilor. Aceste dureri musculare nu sunt aceleaşi ca durerile musculare sau oboseala care pot să apară în timpul exercitării efortului - dureri acute produse de rupturile musculare sau de entorse.
Febra musculară apare tardiv, după aproximativ două zile, şi dispare după alte câteva zile. Este rezultatul unor microrupturi sau microfisuri ce apar la nivelul fibrelor musculare în timpul unor suprasolicitări. Exemple de contracţii care produc cel mai frecvent febră musculară sunt mersul pe bicicletă, urcarea sau coborârea scărilor, coborârea de pe munte, ridicarea greutăţilor, genuflexiunile.
Tratamente indicate
Nu există deocamdată nicio modalitate 100% eficientă pentru eliminarea febrei musculare. Până acum câţiva ani, exerciţiile blânde de întindere a muşchilor afectaţi (stretching) erau una dintre metodele recomandate de reducere a durerilor musculare postefort. Însă un studiu realizat de cercetătorii australieni, publicat în 2007, a constatat că întinderile nu au nic