Foarte multe gospodine preferă să prepare singure murăturile şi zacusca pentru iarnă deoarece acestea sunt mai ieftine şi mai sănătoase. „Adevărul de Seară“ a făcut un calcul şi a aflat că este chiar şi de trei ori mai ieftin să prepari conservele în casă decât să le cumperi de-a gata din magazine.
CITEŞTE ŞI: Artizanatul din murături, atracţie turistică Artă şi decor cu murături
Un calcul simplu arată că pregătirile pentru iarnă pot costa chiar şi de trei ori mai puţin dacă alimentele sunt puse la borcane de către membrii familiei. Multe femei sunt însă foarte ocupate şi nu au timp să alerge pentru a umple cămara cu murături. Altele îşi iau liber de la serviciu în această perioadă pentru a se asigura că vor avea provizii pentru iarnă.
Georgeta Marian, o gospodină din Târgovişte, a declarat pentru „Adevărul de Seară“ că cel mai mult facem economie la castraveţii muraţi dacă muncim un pic şi îi punem la borcan cu mâna noastră. Ne explică faptul că dintr-un kilogram de castraveţi medii, care costă acum în jur de 2,5 lei, putem pune chiar şi trei borcane de 800 de grame. În schimb, dacă alegem să cumpărăm trei borcane de castreveţi direct din magazin plătim între 9 şi 15 lei, în funcţie de calitate. Astfel, economia este una importantă.
Şi la gogoşari ieşim mult mai ieftin dacă alegem să-i punem la borcan cu mâna noastră. Dintr-un kilogram, care costă în jur de 2,5 lei, punem de-o parte două borcane de 800 de grame. În magazin, preţurile sunt cuprinse între 4 şi 5 lei.
La zacuscă ieşim de aproape două ori mai ieftin dacă o preparăm în casă.
O reţetă pentru 30 de borcane costă în jur de 70 de lei, în timp ce, dacă le luam de la magazin, plătim 120 de lei (un borcan costă în jur de 4 lei). Reţeta cuprinde cinci kilograme de ardei capia, cinci kilograme de gogoşari, cinci kilograme de ardei gras. Acestea pot f