Liceenii au fost ghidaţi de specialişti pentru a vedea cu alţi ochi clădirile din oraşul natal. Ziua Patrimoniului European a fost pretextul arhitecţilor şi istoricilor orădeni pentru a descoperi oraşul adolescenţilor. „Vrem să vă sensibilizăm ochiul şi să iubiţi acest oraş, pentru că viitorul lui depinde de voi”, le-a spus, la start, criticul de artă Ramona Novicov, copiilor de la Liceul Greco-Catolic.
Primul popas făcut de fiecare grup a fost la Galeria de Arte Vizuale, unde au descoperit clădirile de patrimoniu prin ochiul artistului fotograf Vasile Gheorghe. De acolo, coordonaţi de istoricul şi muzeograful Rodica Hârcă, au vizitat clădirile monument de pe pietonală, muzeele memoriale din zona centrală, Palatul Episcopiilor Ortodoxe, Greco-Catolice şi Romano-Catolice, iar apoi au zăbovit pe şantierul arheologic din Cetatea Oradea. La finalul excursiei prin propriul oraş, fiecare copil a primit „Cartea Culturii”, din partea ordinului Arhitecţilor Bihor, organizatorul evenimentului. Rodica Hârcă le-a vorbit cu pasiune despre fiecare clădire, detaliile arhitectonice, de feronerie şi vitralii, împletind artele cu istoria oraşului de la 1870 până azi.
„N-am crezut că-i aşa frumos!”
Marea majoritate a adolescenţilor din grupuri au fost orădeni, dar pentru toţi vizita a fost una plină de revelaţii.
Diana Bar, elevă în clasa a VIII-a a făcut fotografii. „Am remarcat câteva dintre clădiri când m-am plimbat pe Corso, dar acum le descopăr altfel. Şi e prima dată când intru în curţile interioare şi văd scările şi vitralii”, a mărturisit adolescenta. Denisa Moşincat, elevă clasa a XII-a a fost atât de surprinsă de tot ce a văzut încât i-a spus mamei sale la telefon că este impresionată de tot. „Nu ştiam numele clădirilor şi nu credeam că evreii şi maghiarii au avut un rol atât de important”, ne-a spus tânăra.