Două corpuri ale unităţii s-ar prăbuşi la un viitor seism
Citeşte şi
„Urgenţele“ de la Spitalul Făgăraş s-ar putea închide din lipsă de fonduri!
Grota monument, pierdută în iarbăMănăstirea din Moldova uitată de credincioşi
Autorităţile din comuna Alexandru cel Bun s-au zbătut să obţină bani pentru consolidare, dar s-au lovit de birocraţie.
Cel puţin două corpuri ale Spitalului de Pneumoftiziologie Bisericani riscă să se prăbuşească la următorul cutremur. Clădirea a suportat până acum patru seisme, în 1940, 1977, 1986 şi 1990, fără să fi beneficiat în acest interval de lucrări de reabilitare.
Conform situaţiei tehnice raportate Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă de către şefii administraţiei din comuna Alexandru cel Bun, corpurile B şi F ale fostului sanatoriu prezintă risc seismic maxim, C şi E risc minim, iar corpul A risc redus.
Reprezentanţii spitalului susţin, însă, că nu există motive de panică. „Efectuarea unor lucrări de consolidare la clădirile vechi de la Bisericani sunt necesare, dar populaţia nu trebuie să fie panicată. Actul medical nu este afectat de problemele descoperite de expertiza seismologică şi se desfăşoară în bune condiţii“, a declarat Cristian Curcă, director financiar-contabil al Spitalului Bisericani.
Proceduri greoaie pentru finanţare
Primăria din Alexandru cel Bun a depus în luna mai 2009, la Ministerul Lucrărilor Publice, un proiect de reabilitare a Spitalului Bisericani. „Între timp, s-au reorganizat ministerele, s-au unit toate direcţiile şi suntem nevoiţi să o luăm de la capăt“, a afirmat Ion Rotaru, primarul comunei.
Potrivit estimărilor, ar fi nevoie de 1,5-2 milioane de euro pentru consolidarea clădirii. Birocraţia îi descurajează, însă, pe coordonatorii proiectului. „Au cerut să aducem de la Ministerul Sănătăţii dovadă că nu vrem să desfiinţăm Sanatoriul Biser