Adunate, concediile medicale pe care şi le-au luat românii într-un singur an însumează cam cât istoria lumii civilizate la un loc! Câteva mii de ani. Închipuiţi sau nu, „scutiţii de criză” ai României încearcă cu disperare să găsească scurtături prin stufărişul legilor pentru a scăpa de concedieri sau pentru a lucra în două locuri. De fapt, pentru a păcăli şi statul şi patronii. Pentru că în cazul unui concediu medical, angajatorul plăteşte primele cinci zile de concediu, iar Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate - restul, până la un total maxim de 180 de zile într-un singur an.
Exasperat de pierderile astronomice din bugetul Sănătăţii, ministrul Ion Bazac se gândeşte să introducă poterele în halate albe. Adică echipe de poliţişti care să bată la uşa bolnavilor aflaţi în concediu medical şi să-i verifice dacă sunt acasă sau la spital. Şi, în cazul în care cel vizat nu este în pat, cu buiota pe cap şi termometrul în colţul gurii, acasă sau la spital, i se cer banii înapoi şi i se aplică şi o amendă.
Dincolo de bunele intenţie ale acestei măsuri, preluată zice-se după un model italian, proiectul dă dovadă de o mare naivitate, complicând şi mai mult lucrurile. Pe ce bază se poate cuantifica repaosul astfel încât „organul” să poată prescrie un proces-verbal infailibil? Cum va reuşi bietul Garcea - care abia apucă să oprească descreieraţii din trafic şi să le mai zgârie timid şi câte o amendă contestată şi anulată în cele din urmă în instanţă - să demonstreze contravenţia la legea statului sub plapumă?
Primii chemaţi să stopeze hemoragia de bani a concediilor medicale nu trebuie să fie poliţiştii, ci medicii, angajaţi ai Casei Naţionale, care să controleze lunar toate actele pe baza cărora au fost emise concediile medicale de către doctorii care au contract cu statul. Doar aşa se pot dovedi, chiar şi în instanţă, m