Romanii arunca la gunoi intr-un an 2,6 mld. de PET-uri de 2 litri de la bere, vin si apa, adica un total de 133.000 de tone, care ar umple o coloana de 133 de kilometri de tiruri.
Pana la sfarsitul anului Ministerul Mediului ar putea introduce o "taxa pe PET" sub forma unei garantii de returnare, ceea ce ar aduce venituri de 260 mil. euro, in conditiile unei taxe de 10 centi pentru un PET.
"Este nevoie, pentru ca lucrurile au scapat deja de sub control privind colectarea selectiva, in sensul ca nu se face (...) Oamenii s-au obisnuit cu taxa pentru pungi, dar pentru PET-uri va fi o garantie de returnare (...) Taxa exista in unele tari precum Olanda sau Germania si este, de fapt, o garantie de returnare in valoare de 15 pana la 25 de centi", a spus ministrul mediului, Nicolae Nemirschi, citat de Mediafax.
In ultimii ani, piata de PET-uri din Romania nu a inregistrat cresteri semnificative ca volum. Principalii jucatori care pun pe piata PET-uri sunt producatorii din industria berii, a sucurilor si apei minerale. Anul trecut, piata locala de bere a ajuns la 20,2 mil. hectolitri, din care 47% reprezinta berea ambalata la PET, ceea ce inseamna ca numai producatorii de bere au pus pe piata circa 500 de milioane de PET-uri de 2 litri.
Piata de soft drinks (bauturile non-alcoolice, inclusiv apa) a fost de circa 2,5 mld. de litri in 2008, conform estimarilor realizate de Romaqua, din care PET-ul reprezinta 70%, adica 1,75 mld. litri, ceea ce inseamna 875 de milioane de astfel de recipiente.
Proiectul ar urma sa fie aplicat pentru inceput in hipermarketuri unde exista capacitati de depozitare.
"Vrem sa curatam tara de PET-uri, dar intervin si mecanisme economice complicate (...) Nu putem sa obligam acum toate boutique-urile sau magazinele de cartier, pentru ca nu ar avea spatii de colectare. Garantia va consta in valoarea produsului, ca