SUA. Irving Kristol, omul care a revitalizat Partidul Republican, a decedat la sfârşitul unei ere politice dominate de ideile conservatoare. Sursa: AP Photo
Irving Kristol, comentatorul politic american care a definit conservatorismul modern şi a revitalizat Partidul Republican, pregătind scena pentru administraţia Reagan şi, ulterior, pentru administraţia Bush, a murit vineri, scrie „The New York Times”. Moartea lui Kristol pune punct unei ere în care dezbaterea politică din SUA a fost dominată de neoconservatori.
Irving Kristol nu a deţinut funcţii în administraţie şi nu fost politician. Într-o politică bazată pe idei, el şi-a exercitat influenţa din variatele poziţii intelectuale: editorialist al „The Wall Street Journal”, profesor la New York University, senior fellow la think-tank-ul conservator „American Enterprise Institute”, editor al mai multor publicaţii.
„Agresat de realitate”
Născut la New York într-o familie de imigranţi ucraineni, Kristol a traversat la sfârşitul anilor ’30 o perioadă „troţkistă”, în cercurile de stânga de la City College din New York, un efect al indignării la nedreptăţile sociale din timpul „Marii Crize”. După război şi după un an petrecut împreună cu soţia sa în Marea Britanie, el s-a întors în SUA, unde s-a despărţit public de stânga radicală, criticându-i pe cei care apără libertăţile civile în faţa anchetelor anticomuniste ale senatorului McCarthy.
Pentru Kristol a urmat o perioadă de liberalism, care s-a sfârşit în anii ’60, în dezamăgire. Ce îl nemulţumea pe Kristol, scrie „The New York Times”, nu erau atât scopurile vastului proiect social „Marea Societate”, al preşedintelui democrat Lyndon Johnson, cât mijloacele prin care acesta ar fi fost dus la capăt. Programele sociale creează o cultură a de pendenţei, discriminarea pozitivă divizează societatea şi nu îi ajut