Comitetul executiv al FMI va aduce noi recomandări Guvernului de la Bucureşti, ce s-ar putea institui în noi condiţionalităţi ale acordului de finanţare, a declarat, pentru "Adevărul", reprezentantul României la Fond, Mihai Tănăsescu.
Potrivit oficialului român, într-o serie de discuţii preliminare cu reprezentanţii board-ului s-au ridicat mai multe semne de întrebare legate de capacitatea ţării noastre de a gestiona acest împrumut. "Va fi o discuţie destul de amplă, legată de problemele pe care le ridică acest acord: sustenabilitatea fiscală, arieratele bugetului general consolidat - de la care România a cerut o derogare - şi reforma salarizării", a declarat Tănăsescu.
Datoriile acumulate de stat în primele şase luni au fost, de altfel, subiectul unei atenţionări din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI). Delegaţia de la Washington nu primise, la momentul primei evaluări, suficiente date privind nivelul arieratelor. Potrivit secretarului de stat în Ministerul de Finanţe, Gheorghe Gherghina, acestea au crescut în primul semestru cu 490 de milioane de lei, ajungând la aproximativ 1,5 miliarde de lei.
Luni, începând cu ora 21.30, Mihai Tănăsescu va trebui să răspundă tuturor întrebărilor directorilor executivi, iar de aceste discuţii depinde introducerea unor noi condiţionalităţi în acordul de împrumut. "S-au purtat discuţii parţiale şi există semne de întrebare la care trebuie să răspund. Va fi o dezbatere în care se vor face foarte multe recomandări, ce vor trebui puse în aplicare în perioada următoare", a spus Tănăsescu.
Finanţare nouă pentru deficitul bugetar
În privinţa celei de-a doua tranşe de împrumut - în valoare de 1,7 miliarde de euro - autorităţile de la Bucureşti vor încerca, din nou, să tragă o parte din bani în vistieria Finanţelor, pentru a finanţa deficitul bugetar. "Există această cerere de a folosi o parte din cea d