Unele studii insolite realizate pe tema ieşirii din criza economică spun că da. La această concluzie au ajuns şi reprezentanţii băncii americane, Goldman Sachs, instituţie care a comandat o cercetare pe această temă. Concluziile?
Una dintre cele mai solide bănci din peisajul financiar mondial, Goldman Sachs, se află la originea unui studiu realizat împreună cu cu reprezentanţii "Boston Consulting Group", şi el o celebritate în America.
Ce constată experţii celor două instituţii după ce au realizat sondaje în 22 de ţări şi au obţinut răspunsurile a 12 000 de femei?
În primul rănd, în această perioadă de recesiune femeile au fost mai puţin afectate de criză comparativ cu bărbaţii, relatează LE Figaro în suplimentul economic. Femeile au avut mai puţin de suferit din cauza concedierilor, pentru că sectoarele cele mai afectate au fost cele în care lucrează cu precădere bărbaţi, cum ar fi sectorul construcţiilor sau cel auto.
Toate aceste lucruri pot fi constatate în ţări precum Canada, Statele Unite şi Franta. Femeile sunt majoritare în sectoare precum serviciile medicale sau învăţămîntul, cu alte cuvinte domenii unde nu au avut loc concedieri masive. În Statele Unite, de exemplu, bărbaţii sunt mult mai afectaţi de somaj, peste 10 la sută dintre bărbaţi sunt şomeri în timp ce la femei procentul este de numai 7,6 la sută.
În Canada, piaţa muncii este ocupată în proportie de 50,6 la sută de femei.
Din acest tablou se poate deduce următorul lucru: femeile sunt cele care deţin cheia consumului pentru că lor le cresc veniturile.
Cum scrie un specialist în suplimentul economic al ziarului LE FIGARO, femeile vor fi "motorul cel mai puternic" al reluării creşterii economice mondiale.
Pe plan mondial, veniturile femeilor vor creşte în următorii cinci ani de la 13 000 de miliarde de dolari, la 18 000 de miliarde de dolari, susţi