Primul transplant de ficat cu supravietuirea pacientului a avut loc in aprilie 2000, iar persoana transplantata este inca in viata. Profesorul doctor Irinel Popescu, seful Clinicii de Chirurgie si Transplant Hepatic de la Institutul Fundeni, a primit diploma si medalia de aur "Constantin Anghelescu", pentru efectuarea, impreuna cu echipa sa medicala, a 200 de transplanturi hepatice.
Presedintele Academiei Oamenilor de stiinta din Romania, Vasile Candea, a remarcat ca rata mortalitatii la pacientii transplantati este in scadere, iar bolnavii supravietuiesc. Profesorul Irinel Popescu a subliniat ca progresele inregistrate pana in prezent obliga la altele si mai mari. "Primul transplant hepatic din Romania a avut loc in 1997, insa pacientul nu a supravietuit. Urmatoarele trei au avut loc in perioada 1997-1999, dar nici acestea nu au inregistrat succese. Primul transplant cu supravietuirea pacientului a avut loc in aprilie 2000, iar persoana transplantata este inca in viata.
Media de varsta a pacientilor transplantati este de 37,5 ani, insa este posibil ca varsta maxima sa depaseasca 60 de ani", a explicat prof. dr. Irinel Popescu. Cele 200 de transplanturi de ficat au fost efectuate pe 190 de pacienti, dintre care zece au avut nevoie de doua transplanturi. Dintre persoanele care au primit un nou ficat, 133 sunt inca in viata, reprezentand o rata de supravietuire de aproximativ 71 la suta. Numarul de transplanturi a inceput sa creasca in ultimii patru ani, dupa infiintarea Agentiei Nationale de Transplant in 2005, insa numarul donatorilor este in continuare prea mic pentru numarul persoanelor aflate pe liste de asteptare. "Momentan sunt 269 de pacienti care spera sa primeasca un ficat nou si aproximativ 50-60 de donatori. Din pacate, proiectul referitor la acordul prezumat pentru donarea de organe se afla la Parlament de vreo doi ani.
@N_P