Sinuciderea şefei de personal de la Filatura de Bumbac din Abrud a readus fabrica în atenţia inspectorilor de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Alba. Şeful ITM Alba a declarat că existau de mai multe luni informaţii privind neregulile de la Abrud, dar că legislaţia este prea permisivă, iar amenzile date firmei nu au rezolvat problemele de la filatură. Sursa: Mihaela Moraru O echipă din cadrul ITM Alba, condusă chiar de şeful instituţiei, Dorel Fiţ, s-a deplasat astăzi la Abrud, unde a efectuat cel de-al şaselea control din ultimele şapte luni.
„La ultimul control, în iunie, i-am amendat cu 5.500 de lei şi am stabilit zece măsuri pe care societatea le avea de îndeplinit. Acum am constatat că şase dintre aceste măsuri nu au fost îndeplinite şi am mai aplicat o amendă de 9.000 de lei. Atâta ne permite legislaţia. Sunt nişte paşi pe care trebuie să-i urmăm", a precizat Dorel Fiţ. Nereguli peste nereguli Şeful ITM Alba a mai spus că, săptămâna aceasta, va mai aplica încă o sancţiune, pentru munca la negru, în valoare de 1.500 de lei.
„Este vorba despre o italiancă, cea care este acuzată de muncitoare că "taie şi spânzură" după bunul plac. Ea stabileşte normările şi diminuările salariale, deşi nu are niciun fel de relaţii contractuale cu firma, lucrând practic „la negru". Normele nu au nici un fel de fundamentare şi se dau după bunul plac al acestei femei. Salariile se diminuează pentru aşa zise abateri, fără a fi respectate procedurile în astfel de situaţii. Se ajunge să nu se respecte nici măcar salariul minim pe economie. Femeile au dreptate, dar ele nu înţeleg că noi nu avem alte mijloace de a acţiona. Dăm amenzi, stabilim măsuri, dar pentru diferenţele salariale angajaţii trebuie să de în judecată firma. Unii au dat, alţii nu", a mai spus şeful ITM Alba.
Dorel Fiţ a mai precizat că într-o singură lună, aprilie 2009, d