Românii lucrează din ce în ce mai mult peste program. Volumul crescut de muncă în urma concedierilor şi nevoia unui ban în plus la salariu sunt numai câteva dintre cauzele care îi determină pe angajaţi să rămână la serviciu peste norma de lucru prevăzută în contractul de muncă pe care l-au semnat.
În unele cazuri, efectele programului prelungit sunt dramatice, ajungându-se la epuizare fizică şi psihică. În urmă cu doi ani, excesul de zel i-a adus moartea Ralucăi Stroescu, de 31 de ani. Ea era manager de audit la o multinaţională şi muncea 14 ore pe zi, 7 zile din 7, deci dublu şi ceva faţă de un angajat obişnuit.
Epuizarea a sfârşit-o, Raluca fiind găsită fără suflare cu un maldăr de dosare în braţe.
De aceeaşi soartă a avut parte şi Laura Damian, angajată a aceleiaşi companii, care, din cauza oboselii excesive, a adormit la volan în timp ce se deplasa de la un client la altul.
La începutul acestui an, o asistentă medicală de la Spitalul CFR din Iaşi a murit tot din cauza epuizării. La cei 31 de ani ai săi, femeia se împărţea între serviciu şi cursurile de la facultatea de Medicină. Stresul şi oboseala peste măsură au făcut ca inima ei să cedeze.
Lista neagră a celor răpuşi de epuizare continuă cu Mihaela Truţă, şefa de personal de la Filatura de bumbac din Abrud, Alba. Femeia lucra în fabrica respectivă de 27 de ani, iar stresul de la serviciu şi programul prelungit au făcut-o ca vineri să îşi pună capăt zilelor.
Din mărturiile soţului şi ale colegilor reiese că femeia a avut intenţia de a demisiona, dar, de fiecare dată când a fost pe punctul de a lua decizia, s-a răzgândit, motivând că nu-şi putea lăsa colegele de izbelişte în vâltoarea conflictului cu şefii. Potrivit reprezentanţilor ITM Alba, firma patronată de nişte oameni de afaceri italieni este binecunoscută pentru neregulile privind