Care vor fi efectele deciziei americane de a renunţa la scutul antirachetă? SUA renunţă la scutul antirachetă, care ar fi urmat să fie instalat în Europa Centrală. Efectele acestei schimbări de strategie sunt comentate pe ambele maluri ale Atlanticului. Ceea ce scria cotidianul polonez „Gazeta Wyborcza“ acum câteva săptămâni – şi era negat de partea cealaltă a Atlanticului – s-a confirmat. Gestul este văzut ca un semnal prietenos către Moscova, de care administraţia Obama are nevoie pentru a rezolva dosarul iranian.
Citiţi şi:
Obama respinge ideea că "paranoia" Rusiei a dictat renunţarea la scut Rusia se opune oricărui plan al apărării antirachetă neconvenit cu ea
VIDEO Scutul antirachetă, pariul riscant al lui Obama Medvedev: "Eu conduc Rusia, nu Putin!"
Liderii vest-europeni, ca şi secretarul general al NATO, au salutat decizia de la Washington, văzând în aceasta o cale de îmbunătăţire a relaţiilor cu Moscova, dar şi o şansă ca Europa, SUA şi Rusia să poată rezolva împreună chestiunea Iranului. Dar ce efecte va avea decizia în regiunea noastră? Va însemna cumva slăbirea angajamentului american în Noua Europă? Se va simţi Rusia încurajată să-şi crească influenţa în zonă?
Publicăm astăzi opiniile a doi specialişti în relaţii externe. Profesorul Dan Dungaciu este expert în spaţiul ex-sovietic. Profesorul Emil Constantinescu, fost preşedinte al României, este unul dintre autorii scrisorii deschise adresate preşedintelui Obama de către 22 de foşti lideri şi oficiali din statele foste comuniste. Scrisoarea a fost găzduită de publicaţii prestigioase, precum „Financial Times“ sau ziarul polonez „Gazeta Wyborcza“. Foştii lideri din Est i-au cerut preşedintelui să nu slăbească prezenţa americană în estul Europei şi să nu deschidă, astfel, calea către sporirea influenţei ruseşti.
„La 20 de ani de la î