Deficienţa acută de fier, cunoscută sub numele de anemie feriprivă, afectează 59,3 la sută din bebeluşii cu vârste până în cinci ani, arată un studiu naţional realizat în anul 2005 de specialiştii de la Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului (IOMC). „Fierul intră în compoziţia unei multitudini de enzime de la nivelul sistemului nervos central. Iar lipsa fierului face ca celulele creierului să se dividă la o rată foarte redusă, ceea ce duce la o dezvoltare insuficientă a creierului“, explică profesorul doctor Ioan Gherghina, medic primar pediatru în cadrul IOMC.
Alimentaţia incorectă, principala cauză
Încetarea precoce a hrănirii bebeluşului la sân, introducerea în alimentaţie a laptelui de vacă înaintea vârstei de trei ani şi diversificarea dietei înainte de şase luni sunt principalele cauze ale carenţelor acute de fier în organismul micuţilor.
Potrivit specialiştilor, pentru a reduce numărul bebeluşilor anemici ar trebui ca aceştia să fie alăptaţi până la cinci-şase luni, iar după această vârstă, micuţii să fie hrăniţi cu alimente îmbogăţite cu fier.
Statisticile internaţionale arată că o treime din copiii din întreaga lume sunt malnutriţi, adică nu sunt hrăniţi corespunzător.
Iar malnutriţia în primii ani de viaţă poate duce mai târziu la instalarea unor afecţiuni grave, cum sunt diabetul, ateroscleroza, bolile cardiovasculare şi chiar cancerul.